Politisk påvirkning
Våre medlemmer består av over 25 000 bedrifter og over 300 000 mennesker. Vårt mål er at de skal ha de beste forutsetningene å jobbe under. Derfor jobber vi i Virke med det som skjer mellom arbeidsgivere og myndigheter. Her finner du informasjon om de store, overordnede sakene vi jobber med på vegne av medlemmene våre.
Innhold på siden
Samarbeidskonferanse mot økonomisk- og arbeidslivskriminalitet
SMSØ Vestland inviterer til Samarbeidskonferanse mot ø-krim og a-krim.
Hovedsaker
Siste nytt
-
: Høyesterett med viktige avklaringer i favør Virkes medlemmer
Fredag 8. november ble dommen fra Høyesterett i den såkalte Bølgen-saken offentliggjort.
Saken omhandler tre private treningssentre i Frogn kommune, som har søkt erstatning etter at det kommunale treningssenteret Bølgen fikk økonomisk støtte av kommunen.
Dette er en god dag for private aktører i norsk næringsliv. Høyesterett har avgjort de prinsipielle spørsmålene i treningssentrenes favør, og det er en seier for aktører som konkurrerer med kommunale foretak.
På ett spørsmål i saken er treningssentrene ikke gitt medhold, og Høyesterett har bedt om en ny bevisvurdering i Eidsivating lagmannsrett.
Dommen fra Høyesterett slår fast at det skal være rettferdig og sunn konkurranse mellom offentlige og private aktører i Norge. Det er Virke glad for, da vi mener det vil bidra til et tryggere og mer forutsigbart næringsliv hvor private aktører tør å satse. Det er vi helt avhengig av i fremtiden. Denne dommen mener Virke vil minimere risikoen for at offentlige aktører gis kunstige fordeler.
Høyesterettsdommen er også en seier for forbrukere, fordi rettferdig konkurranse naturlig vil fremme de tilbudene kundene ønsker seg.
Vi håper dommen vil gjenopprette sunn konkurranse, og dette er god nyhet for alle som tror på markedsøkonomi og rettferdige konkurransevilkår.
Høyesterett har sendt saken tilbake til lagmannsretten, med beskjed om å avgjøre spørsmålet om hvorvidt de to konkrete tilskuddene for Bølgen treningssenter utgjør en økonomisk fordel. Men de prinsipielt viktige spørsmålene er altså avgjort til fordel for Virke, Virkes medlemmer og næringslivet for øvrig. Med dommen får også norske kommuner en rettesnor for hvordan de skal operere fremover, som Virke håper og tror vil gi mer rettferdig konkurransevilkår for mange private næringslivsaktører i Norge. Vi forventer at andre kommuner vil merke seg de prinsipielle avklaringene som dommen gir.
-
: Behov for tettere handelspolitisk samarbeid med EU
Ny Trump-administrasjon vil lage tollmur og føre internasjonal handel inn i et bilateralt spor, dominert av stormaktene. For å unngå å bli rammet av kryssilden mellom USA og Kina må Norge søke seg inn under EUs handelspolitiske paraply.
Med Norges avhengighet av internasjonal handel vil vi bli hardt rammet av toll og handelshindringer.
- Norge må ta del i EUs forhandlinger med USA om å unngå toll og handelshindringer.
- Norge må ta del i det etablerte handels- og teknologisamarbeidet mellom EU og USA. Her har Norge stått på utsiden.
Det et stort paradoks at Norge er med i det indre marked, men ikke i EUs tollunion. Hvor går grensene i praksis? Grensene mellom det indre marked/EØS og EUs tollunion blir stadig utfordret.
For det første griper handelsavtaler, sanksjoner mot Russland og tollkrig mellom stormaktene inn i det indre marked. Norge må i økende grad gå til EU og finne løsninger på hvordan norske interesser skal ivaretas. Det er ikke gitt at vi vil lykkes når konfliktene internasjonalt øker og EU må passe på sine medlemslands interesser.
For det andre endres det indre marked og EØS-samarbeidet av den digitale økonomien, som domineres av amerikanske og kinesiske selskaper. Her deltar Norge i økende grad i EUs regelutvikling for å beskytte europeiske borgeres rettigheter og sørge for at europeiske bedrifters kan konkurranse med teknologigigantene.
For det tredje bidrar det klimapolitiske samarbeidet med EU til å viske ut skillet mellom det indre marked og tollunionen. At Norge slutter seg til EUs karbontoll, CBAM, er et eksempel på det.
Vi står allerede i en situasjon der vår handelspolitikk utfordres. Den globale regelbaserte handelsorden er på vikende front, som følge av rivaliseringen mellom USA og Kina, økt proteksjonisme og nasjonal subsidiering av industri og eksport. Trumps seier i USA vil ikke bremse denne utviklingen, tvert imot.
I en slik situasjon mener Virke det er i Norges interesse å styrke det handelspolitiske samarbeidet med EU, både fordi EU og Norge begge er forsvarere av en regelbasert handel og fordi det i økende grad vil bli vanskelig for enkelte små land å ivareta sine handelsinteresser.
Norge samarbeider med Sveits, Island og Liechtenstein i EFTA, som også blir for liten i kryssilden mellom stormaktene. Virke ber derfor om at Norge tar initiativ til å bringe EU og EFTA sammen handelspolitisk.
-
: Vi trenger kraftfulle grep for å redusere sykefraværet!
For at handels- og tjenestenæringene skal slutte seg til en ny IA-avtale, må vi se at det tas kraftfulle grep for å redusere sykefraværet. Det innebærer å vurdere alle tiltak og alle virkemidler. Partene har et felles ansvar, og da må vi se på tiltak og virkemidler hos arbeidsgivere, arbeidstakere, fastlegene, NAV og myndighetene. Og vi må selvfølgelig kunne diskutere sykelønn.
Partene har et felles ansvar for å få diskusjonen tilbake på et konstruktivt spor. Det er et stykke til vi er der. Vi må få forhandlingene tilbake der de hører hjemme – rundt forhandlingsbordet.
-
: Fullt gjennomslag i saken mot Visa
Finanstilsynet ga Virke fullt gjennomslag i kravet om å stoppe Visas forsøk på å kuppe digitale lommebøker og skvise ut BankAxept. Visa ville hindre butikker og serveringssteder å velge BankAxept som foretrukket betalingsløsning når kundene betaler med Apple Pay og andre digitale lommebøker. Det sa Finanstilsynet nei til.
Finanstilsynet er enig med Virke i at Visas nye regler vil vanskeliggjøre bruk av betalingskort som har både Visa og BankAxept når kunden betaler med Apple Pay, og hindre butikkene å velge foretrukket betalingskort. Dette er i strid med EU-regler som skal fremme konkurranse i kortmarkedet, regler som Norge har innført.
Hvis Visa skulle fått gjennomslag, ville det innebære økte kostnader for handelen når flere kunder bruker Apple Pay og andre digitale lommebøker, fordi det er dyrere for butikkene at kundene bruker Visa fremfor BankAxept.
Konsekvensen av Virkes gjennomslag er at butikker og utsalgssteder kan velge foretrukket betalingskort når kundene betaler med kort, både fysiske kort og digitale (i mobiltelefonen),
Se: Valg av betalingsvaremerke ved bruk av kombinerte betalingskort - Finanstilsynet.no
-
: Virkes budskap til Stortinget: Reduser eierbeskatningen, forenkle og reduser sykefraværet
I et budsjettforslag med utgifter på drøyt 2000 milliarder kroner, med 460 oljemilliarder, mener Virke at det ikke tas nok hensyn til hvor viktig det er å stimulere verdiskapingen for å sikre lønnsomme arbeidsplasser og fremtidige inntekter.
Vi mener budsjettet bør gi rom for noen tiltak som treffer den typiske norske bedriften, det vil si bedrift med rundt 10 ansatte. Det som kan øke verdiskapingen i de små og mellomstore bedriftene på kort sikt er først og fremst lettelser i eierbeskatningen og forenkling.
Virke vil prioritere følgende tiltak i dette statsbudsjettet
Gjennomslag
Her er eksempler på hva vi har fått til for våre medlemmer den siste tiden.
-
Tiltak for økt boligbygging i revidert nasjonalbudsjett
-
Tiltak for økt energieffektivisering i bygg
-
Ny opplæringslov med livslang læring
-
Gjennomslag mot Visa-krav
-
Barriere mot bruktsalg i handelen forsvinner 1. juli 2024
-
Handelslappen
-
Reversert arbeidsgiveravgiftsøkning
-
Endret finansieringsordning for privatskoler
-
Kjøp av flere helsetjenester fra ideelle og andre private
-
Digital gravferdsmelding og digitalt dødsbo
-
Tiltak mot smugling
-
Lokal solenergiproduksjon
-
Fagskole
Eierkonferansen 2024
Her presenteres fakta om utviklingen i rammebetingelsene for private eiere i Norge. Kunnskapsrike kommentatorer vil bidra med sine refleksjoner om utviklingen i eierbeskatningen.
Det er under ett år igjen til Stortingsvalget 2025. Hva vil politikerne vil gjøre for å styrke privat eierskap i Norge?
Du møter blant annet:
- Jonas Gahr Støre, statsminister, Ap
- Erna Solberg, partileder, H
- Jan Christian Vestre, helse- og omsorgsminister og nestleder, Ap
- Dag Inge Ulstein, fungerende partileder, KrF
- Arild Hermstad, partileder, MdG
- Torgeir Knag Fylkesnes, nestleder, SV
- Ola Svenneby, leder, Unge Høyre
- Simen Velle, leder FpU
Konferansen arrangeres av Rederiforbundet og NHO i samarbeid med Virke, SMB Norge, Family Business Norway, Verdipapirfondenes forening, Verdipapirforetakenes forbund og Maskinentreprenørenes forbund.
Velkommen! Konferansen er gratis for deltakere.
Gode råd, rett i innboksen!
Hold deg oppdatert på det som rører seg innen norsk arbeidsliv og få gode råd til hvordan du tilpasser deg.
Snart i mål...
Smart valg!
Vi holder deg oppdatert på det som rører seg innen norsk arbeidsliv.
Vil du også motta et godt tilbud om medlemskap?
Kontakt
-
Kristin Bødtker WalstadBransjeleder utdanning, arbeid og inkludering
-
Per Gunnar Karstenson DahlFungerende bransjedirektør Virke ideell og frivillighet
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.